Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
VIADER, Roland (2003): L’Andorre du IXe au XIVe siècle. Montagne, féodalité et communautés

La Fundació Julià Reig col·laborà en el finançament de l’edició de la tesi doctoral de Roland Viader que s’edità dins la col·lecció Tempus de les Presses Universitaires de l’Université de Toulouse Le Mirail, L’Andorre du ixe au xive siècle. Montagne, féodalité et communautés (2003).

Roland Viader és doctor en història medieval. Actualment treballa al Centre Nacional de la Recherche Scientifique (CNRS) i exerceix de professor a la Universitat de Tolosa.

En la seva tesi doctoral L’Andorre du ixe au xive siècle, Viader trasbalsa les clàssiques representacions de l’edat mitjana andorrana, la història tradicional dels orígens del coprincipat. Explica com s’estructurà la cohesió del poble andorrà i el pes d’aquesta cohesió en la configuració de les institucions. En definitiva, parla de les primeres manifestacions d’una manera de fer andorrana, d’una identitat que ha perdurat en el temps.

El més significatiu d’aquest estudi són les estratègies de les poblacions i de les elits andorranes, més capaces del que ens pensàvem fins ara de marcar sobre l’esdevenir institucional d’Andorra. Hi ha un bon nombre de capítols dedicats a relativitzar la importància dels pareatges i en demostrar com es van construir situacions i fets que encara perduren. El naixement del Consell de la Terra desvela molt sobre la naturalesa dels conflictes socials interns més que dels conflictes amb els senyors.

Documents adjunts:

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram