Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
POHLE, Lars (2008): Perquè ara –gràcies a Déu– hi ha justícia. Un estudi sobre la delinqüència a Andorra als anys 1600-1640

Gener del 2008, Publicacions de l’Abadia de Montserrat publica l’estudi sobre el bandolerisme i la delinqüència a Andorra el segle XVI, de l’historiador danès, Lars Martí Pohle.

Pohle neix a Rudkøbing, Dinamarca, l’any 1969. Estudià història i etnologia a la Universitat de Copenhaguen i s’hi llicencià l’any 1996. Es traslladà a Andorra el 1997 a viure amb la seva dona andorrana. El llibre present és el resultat de dos anys de recerca becada pel Govern d’Andorra.

Els documents judicials representen una immensa i magnífica font per tal d’aproximar-se a la vida d’èpoques passades. A Andorra, als anys 1600-1640, més de 850 persones van veure que s’obria un procés de caràcter penal contra elles. A través dels milers d’actes judicials, coneixerem les característiques dels nombrosos delictes, transgressions i conflictes. Aprenem sobre les seves causes i observem com la justícia funcionava i quins criteris, pautes i normes s’hi aplicaven, a més de les sentències i els càstigs i els seus rerefons.

Persones que altrament no hauríem conegut mai, se’ns presenten: Catherina Foresta: la filla de la qual fou brutalment maltractada pel seu marit i la Catherina mateixa fou acusada en tres ocasions de ser bruixa; Andreu Cerdanya: falsificador de monedes inepte que ens introdueix al món subaltern criminal; Jeronima Francesa: una pobra puta de pastors; Catherina Lluïsa: abusada i alcavota; Joan Scuderi: lladre de pas i cap d’un petit bàndol; Joana Call: acusada de ser bruixa en un procés extraordinàriament fascinant; lo Cabellut, Andreu Roca i Simón Pefarrer: bandolers els destins dels quals es van creuar de manera curiosa i brutal. A més de moltes altres persones, joves i adults, dones i homes de l’època moderna de les Valls d’Andorra.

Documents adjunts:

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram